Cikla i njezina ljekovita svojstva

29.07.2020

Cikla je korjenasto povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije tisuće godina.    Možda nije najljepše povrće, ali je zasigurno jedno od najsnažnijih. Cikla, korjenasto povrće iz porodice pepeljuga, slobodno se može nazvati supernamirnicom. Riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i fitokemikalija


Energetska i nutritivna vrijednost

Prosječan kemijski sastav cikle računato na 100 g svježe namirnice: voda 88 g; proteini 1,5 g; masti 0,1 g; ugljikohidrati 9,4 g i vlakna 2,5 g. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.

Cikla je lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.


Ljekovitost

Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči. 

Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije. Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.


Proizvode  pronađite na linku: https://burzahrane.hr/search-ads/cikla

Odaberite željeni proizvod i podržite domaće proizvođače!

 


Kommentare

Kommentar hinzufügen

Kommentiere

Lebensmittelbörse empfiehlt

Geflügelfleisch

Nachfrage nach Öko Entenfleisch und Truthühnerfleisch

60,00 kn/kg

Waldhonig

Honig der Extraklasse

200,00 kn/Stück

Helles Mehl (Type 400 und Type 550)

Mehl

1,00 kn/kg

Öko

Öko Gemüse

20,00 kn/kg

Knoblauch

Knoblauch

40,00 kn/kg

Geflügelfleisch

Öko Hähnchenfleisch

25,00 kn/kg

Kalbfleisch

WIR KAUFEN - Kalbskeule - 50kg/Woche

50,00 kn/kg

Lavendeltee

Tee

1,00 kn/Stück

Olivenöl

"SAPPARIS" natives olivenöl extra 0,75 l

110,00 kn/Stück

Speck

Hausgemachter Speck

1,00 kn/kg

Zitrone

Zitronen

5,00 kn/kg

Hanfmehl

Hanfmehl

1,00 kn/Stück

Kürbiskernöl

Hausgemachtes Kürbiskernöl

100,00 kn/L

Eier der Klasse M, 53-63 g

Eier aus Bodenhaltung

1,00 kn/Stück

Blütenhonig

Honig - verschiedene Arten

40,00 kn/kg


Bienenprodukte Eier Fisch Fleisch Gemüse Getränke Getreide Kräuter Milchprodukte Naturkosmetik Obst Öko Öl Pilzen Saat- und Pflanzgut Sonstiges