Sezona branja šparoga službeno je započela!

08.04.2021

Šparoge spadaju u najkvalitetnije povrće zbog uvjerljivo jakih prehrambenih vrijednosti i hvalevrijedne ljekovitosti koje imaju na naš organizam. Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge su niskokalorične čistačice organizma koje pogoduju probavi, štite srce i krvne žile.

Sezona branja šparoga službeno je započela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća te sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine, smatra se iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu.

Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga. Odlikuje ih gorčina za koju su zaslužni sastojci asparagin i spargaurin koji ubrzavaju oporavak organizma nakon bolesti, jer potiču rad jetre i žuči. Osim toga zahvaljujući diuretičkom djelovanju potiču čišćenje organizma, dok zbog biljnog pigmenta luteina kojim obiluju imaju blagotvoran učinak na krvne žile i srce.

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.

 

Carsko povrće

'Carsko povrće' kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa koju možete kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima. Također se možete uputiti u branje divljih šparoga, što ujedno djeluje i kao antistresna terapija.

 

Nekoliko savjeta o uporabi šparoga

  • Pri odabiru šparoga uvijek se odlučite za one koje nisu drvenaste
  • Pri kuhanju, šparoge gube skoro polovinu mase
  • Pripremite šparoge maksimalno dan-dva nakon što ste ih kupili
  • Preporučeno vrijeme pirjanja ili kuhanja šparoga na pari je ne duže od 5 minuta.
  • Čuvajte šparoge u frižideru tako da dno šparoga bude zamotano u papir
  • Pri pripremanju šparoga nemojte koristiti željezne posude jer tanini iz šparoga mogu reagirati sa željezom te uzrokovati gubitak boje stabljika

 


Kommentare

Kommentar hinzufügen

Kommentiere

Lebensmittelbörse empfiehlt

Öko

Öko Obst

10,00 kn/kg

Öko

Natürliche handgemachte Sirupe

75,00 kn/Stück

Geflügelfleisch

Öko Hähnchenfleisch

25,00 kn/kg

Wiesenhonig

Honig Blume

60,00 kn/kg

Öko

Haselnuss aus biologischem Anbau

65,00 kn/kg

Robinienhonig

Honig - Akazie

60,00 kn/kg

Geflügelfleisch

Nachfrage nach Öko Entenfleisch und Truthühnerfleisch

60,00 kn/kg