Pasirana rajčica

Priprema zimnice oduvijek je praksa u mojoj obitelji, kako bi se ljeto bližilo kraju tako su se prikupljali njegovi plodovi i spremali se za zimske dane. Danas ne mogu zamisliti da dočekamo zimu bez ozbiljne količine kuhanog paradajza i ajvara. Kada je zimnica u pitanju, uz neke pekmeze i sokove, to je i dalje prva i najvažnija postava.

Iako se za zimnicu mogu kuhati različite sorte rajčice, mi već dugi niz godina koristimo tzv. šljivare, rajčice duguljastih plodova, vrlo mesnate i bez puno sjemenki. Izuzetno su zahvalne za passatu, pelate i sl.

Ovdje neću pisati recept s točnim količinama sastojaka jer bez obzira kuhate li 20 kg ili kao mi 150 kg, postupak je isti, samo vrijeme kuhanja treba prilagoditi količinama.

Za početak, prije nego krenemo s rajčicama, važno je pripremiti boce u koje ćemo kasnije uliti naš omiljeni sok. Dobro je boce oprati ranije i, ako je to moguće, ostaviti nekoliko dana izložene jakom suncu.

Ako se odlučimo za veće količine rajčica, posao koji nas čeka nije „mali zalogaj“, za jednu osobu je poprilično naporan pa je ovo zapravo odlična prilika da se okupi ekipa / obitelj (idealno bi bilo da se druži više generacija ;), kod nas u ovoj akciji još uvijek svekrva ima glavnu riječ) i zajedno odradi posao.

Naravno, puno je načina na koje možete pripremiti pasirane rajčice za zimu, ovdje ću napisati samo kako mi to radimo.

1. Rajčice prvo dobro oprati pa očistiti od peteljki, zelenijih dijelova uz vrh. Nožem ukloniti i sve oštećene dijelove.

2. Izrezati na četvrtine i staviti u veliku posudu za kuhanje. Prije kuhanja paradajz malo zgnječiti.

3. Kuhati dok paradajz ne omekša, kada se kožica krene odvajati od paradajza, možemo maknuti s vatre.

4. Skuhani paradajz pasirati nekoliko puta. Pasiranjem ćemo ukloniti kožicu i sjemenke. Ovisno o pasirki, pasirajte dok ne „izvučete“ svu tekućinu, mi ga pasiramo tri puta. Prilokom trećeg pasiranja izlazi jako gusti, dragocjeni sok (zapravo, to je već kašica ;) ).

5. Pasirani paradajz uliti u čistu veliku posudu (možemo koristiti istu onu u kojoj se ranije kuhao, samo je moramo prethodno dobro oprati kako bismo uklonili sve sjemenke) i kuhati do željene gustoće.

6. Kada je pasirana rajčica malo ukuhala, dodamo sol i šećer po ukusu (količina ovisi o sorti, gustoći...) i pustimo da opet prokuha.

7. Nakon par minuta maknemo s vatre i uz pomoć grabilice (kutlače/šeflje ;) )i lijevka ulijevamo u priprmljene strilizirane boce. Važno je boce puniti do vrha i odmah zatvoriti metalnim čepovima ili čvrsto zatvoriti celofanom i gumicom.

8. Boce složiti jednu uz drugu, utopliti i ostaviti da se polagano hlade.

9. Nakon dva dna možemo ih složiti na police i čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu (mi ih držimo u podrumu).

Rate Rezept

Rezept veröffentlicht

Burza Hrane

Kommentare

Kommentar hinzufügen

Kommentiere

Lebensmittelbörse empfiehlt

Öko

Öko Obst

10,00 kn/kg

Geräucherte Fleischwaren

Platten

1,00 kn/Stück

Süßkartoffel

Süßkartoffeln - neue Ernte

15,00 kn/kg

Erdbeeren

Öko Erdbeeren

15,00 kn/kg

Öko

Öko Gemüse

20,00 kn/kg

Geflügelfleisch

Nachfrage nach Öko Entenfleisch und Truthühnerfleisch

60,00 kn/kg